bel-boyunBel ve boyun kaynaklı kronik ağrılar toplumun büyük kısmını ilgilendirmektedir. Sporun da yaşamımızda, her yaş grubu için, sağlık  açısından önemli olduğunu düşünürsek; omurga kaynaklı ağrısı olan bireylerin aklını kurcalayan bu soru çok önem kazanmaktadır.

Bel ve boyun ağrılarının nedeni büyük oranda tanımlanamayan (nonspesifik) olarak adlandırılan gruptur. Ancak yaklaşık %10 luk bölüm spesifik bir nedene bağlıdır. Spesifik nedenleri kabaca şöyle sıralayabiliriz: Dejeneratif (fıtık, kanal darlığı, eklem dejenerasyonları), inflamatuar (romatizmal nedenler), enfeksiyonlar (brusella, tüberküloz vb), tümörler, travma ve metabolik hastalıklar. Eğer altta yatan patoloji yoksa bu tip ağrılar tanımlanamayan olarak adlandırılır.

Bel ve boyun ağrısı çeken bireylerde spora başlamadan önce, ağrının ciddi hastalıklardan kaynaklanmadığının ortaya konması çok önemlidir. Bu amaçla konuda uzman bir hekime (Omurga Cerrahı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı, Ortopedi uzmanı veya Nöroşirürji uzmanı) başvurarak, ciddi nedenlerin (tümör, travma veya enfeksiyon gibi) ayırımını yapması sağlanır.

Eğer kişinin ağrısı disk hernisi (bel ya da boyun fıtığı), bel veya boyundaki eklemlerin dejenerasyonu, miyofasyal ağrı sendromu (halk arasında kulunç adı verilir) gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa kesinlikle uygun koşullarda

, uygun egzersiz programlarıyla spor yapmaya izin verilir.

Eğer ağrı tanımlanamayan ise, egzersiz yapılabilir. Hatta tedavinin bir parçası olması nedeniyle yapılmalıdır!