1. Skolyoz nedir?
  • Cevap: Normal insan anatomisinde gövdeye yandan bakıldığında bazı eğrilikler vardır. Örneğin sırtımızda dışa, boynumuz ve belimizde içe doğru kavis mevcuttur.  Ama ön–arka düzlemde bakıldığında omurgamız dümdüzdür ve herhangi bir dönüklük yoktur.

Skolyoz ön arka planda omurganın S yada C şeklinde olması ve beraberinde dönüklük olması durumudur. Skolyozlu hastalarda bu olağan dışı eğrilik nedeniyle omuz asimetrisi,  kaburga kamburluğu, gövde kayması, bel kavsi asimetrisi görülebilir. Skolyoz bir tanı değil, tanımlayıcı bir kelimedir. sk A. Omuz asimetrisi ve bel kavsi asimetrisi görülmekte. B. Adam’ın öne eğilme testinde hem omurga eğriliği hem de sağ taraftaki kaburga kamburluğu görülmekte.

  1. 2.     Bende skolyoz var mı?
  • Cevap: Skolyozun tanısı için Adam’ın öne eğilme testi kullanılır. Bu testte şüphe duyulan kişinin dizlerini kırmaksızın öne doğru eğilirken ellerini kavuşturarak dizlerinin arasında tutması istenir. Bu sırada muayene eden kişi tam arkada durarak omurga ve sırtta bir asimetri olup olmadığını kontrol eder. Eğer asimetri varsa skolyoz olduğu düşünülür.  Ama daha sağlıklı bilgi alabilmek için bir deformite cerrahına başvurmak uygundur.
  1. 3.     Skolyozun belirtileri nelerdir?
  • Cevap: Omuz asimetrisi, bel kavsinin asimetrisi , kaburga kanburluğu skolyozun belirtileri olabilir. Bunlardan herhangi birinden şüphe ediliyorsa en kısa zamanda deformite cerrahına başvurmak gerekir.
  1. 4.     Skolyozun nedeni nedir?
  • Cevap: Skolyozun birçok nedeni olabilir. Doğuştan olan olgularda omurlarda oluşum veya ayrılma sorunları olabilir. Nöromuskuler olgular kas hastalıkları ya da serebral palsi gibi sinirsel hastalıklara bağlı olabilir. En sık görülen nedeni idiyopatik yani nedeni belli olmayan tiptir. Bu tip genelde ergenlik başlangıcındaki kız çocuklarında görülür. Genetik ve çevresel nedenler suçlanmaktadır.
  1. 5.     Skolyozu önleyebilir miyiz?
  • Cevap: Hayır

    online-pharmacy-uk.com

    , ama deformite uzmanınız ilerlemesini durdurabilmek  ya da dengeleyebilmek için önlemler alabilir.

  1. 6.     Sırt çantası taşımak ya da bilgisayarla oynamak skolyoza neden olur mu?
  • Cevap: Ağır kaldırmak ya da kambur oturmanın skolyoza neden olduğu kanıtlanabilmiş değildir.  Ama özellikle bilgisayar kullanırken ya da ders çalışırken düzgün oturmak  omurga kaynaklı ağrıların ortaya çıkmasını önler.
  1. 7.     Skolyozum var, ne yapmalıyım?
  • Cevap: Öncelikle endişe etmeyin. Skolyoz tedavisi olan bir sorundur. En kısa zamanda deformite cerrahına başvurun.
  1. 8.     Skolyozum var, ne tür spor yapmalıyım?
  • Cevap:  Skolyozu olan hastaların herhangi bir spor kısıtlaması yoktur. Sırt kaslarını çalıştıran yüzme, voleybol, basketbol, pilates gibi sportif etkinlikler gövde dengesini ve kontrolünü iyi sağladığı için daha çok önerilir.
  1. 9.     Skolyozun tedavisi nedir?
  • Cevap: Skolyozun tedavisine boyun ve kuyruk sokumu omurlarının aynı filimde görülebildiği uzun kaset röntgenleriyle karar verilir. Bu filmler üzerinde açı ölçer ile eğriliklerin açısı ölçülür. Açı değeri ile hastanın yaşı ve vücut gelişim düzeyine göre tedavi planlaması yapılır. Açısı düşük ve erken dönemlerde tanısı konan olgularda doktorunuz size korse ve egzersiz seçeneklerini sunarak takip altına alacaktır. Ancak bu tip tedavi yöntemlerinin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanabilmiş değildir. O nedenle yine eğriliğiniz artabilir. İleri eğriliklerde (45o nin üzerindeki eğrilikler) cerrahi tedavi önerilir. Cerrahi tedavi omurlara yerleştirilen vidalar ve bunları birleştiren çubuklarla yapılır.

 sk2

 10.Ameliyat sonrası beni ne bekliyor?

  • Cevap: Her skolyoz  tipinin ameliyat sonrası bakımı farklı olmakla birlikte, en sık  görülen idiyopatik tipin ameliyatı sonrasında kendiliğinden emilen estetik dikişlerle yara kapatılır. Ağrı için ilk 2 ya da 3 gün hasta kontrollü ağrı kesme yöntemi uygulanır. Her şey olağan seyrederse ameliyat sonrası ortalama 4. günde hastaneden çıkılabilir. Bir hafta sonra yıkanmaya izin verilir. Ortalama 15 gün sonra okula tekrar başlanabilir. Genelde korse kullanmaya gerek yoktur.